Grolloo in de ban van C Major

Voor de promotie van het C Major Festival in Grolloo was bijna het hele team aanwezig in het dorp om alle betrokkenen persoonlijk te interviewen. De programmering van het C Major Festival ligt in de handen van de organisatie, maar zij laten zich inspireren door hun dorpsgenoten.

Op maandag 3 augustus toog het gezelschap langs de prominenten van het dorp. Men begon bij dé Blueskenner van Nederland, Johan Derksen. Deze man weet alles over de Blues, de geschiedenis en de artiesten. “Hoe bijzonder is het om een promo op te nemen met Johan en te merken dat er jaren vakmanschap, kennis en passie schuil gaat achter deze markante heer”, aldus Elisabeth Hopman, organisator en bedenker van C Major Festival.

Voor Hopman is Grolloo geen onbekend terrein. Naast het feit dat zij en haar vriend, Martijn Veenstra, hier net een jaartje wonen, komt Elisabeth al sinds haar 13e in Grolloo. Samen met haar zus speelden ze fluit en orgel tijdens de kerkdiensten op zondag in de Dorpskerk.

Vanwege haar professie als fluitist kent Hopman fluitbouwer Eva Kingma erg goed. Samen reisden ze naar fluitfestivals en ze nam ook meerdere malen deel aan de Grolloo Flute Sessions. Corona heeft er voor gezorgd dat het Fluitfestival niet kon doorgaan. Al vrij snel kwam het idee om te kijken naar mogelijkheden om toch iets met fluit te doen in Grolloo. Kingma werkt graag mee aan C Major Festival. Speciaal voor het concert op 23 augustus speelt de wereldbekende fluitist, Kersten McCall (Koninkijk Concertgebouworkest) samen met 3 internationale vrienden, op de fluiten van Eva. “Een hele eer om hierop te mogen spelen”, zegt McCall. Eva is absoluut de beste in haar vak. Even verderop in het atelier van Eva werkt edelsmid David Kerkhof aan een nieuwe contrabasfluit. “Mijn passie is metaal, daar leef ik voor. Ik vind het heerlijk om met mijn vak bezig te zijn en terwijl ik dat doe, staat de wereld om mij heen even stil.”

Wat velen niet weten is dat Kingma heel nauw samenwerkt met Egbert Streuer. Egbert heeft een enorme machine in zijn eeuwenoude schuurtje. Een volautomatische draaibank waar al meer dan 25 jaar onderdelen voor de fluit worden gemaakt. “Eigenlijk is een fluit niet veel anders dan een uitlaat”, zegt Streuer. Zonder lachje, bloedserieus. “Een rond stuk geforceerd metaal waar geluid uit komt”. “Ondertussen maakt Egbert zo’n 350 verschillende onderdelen van mijn fluiten. De samenwerking is uniek en heel bijzonder dat dit dus in Grolloo gebeurt, dat is toch niet te geloven?” Aldus Kingma, zichtbaar trots op de samenwerking met Egbert. “Gedeelde passie en vakmanschap maakt dat het mogelijk is de kwaliteit te maken die ik ambieer”.  

Dan is het tijd om een bezoekje te brengen aan het buurdorp Rolde. De bekende zangeres Martijje woont hier samen met haar man en drie kinderen. Ook Martijje heeft gedurende Corona weinig kunnen optreden en is wel weer toe aan actie. “Het is een eer om te mogen zingen in Grolloo op het C Major Festival. Het pitoreske dorpskerkje is heel sfeervol om te zingen en ik heb hier eerder al eens een clip op genomen. Grolloo is tevens mijn geboortedorp, ik kom er graag en voel me er echt thuis.” Martijje zingt in het Drents en speciaal voor het C Major Festival treed ze op met Tony Hoyting op piano en Sebastiaan Demydczuk op percussie. 

Wil je het resultaat zien van deze promotie toer door Grolloo? Kijk dan op de Facebook-pagina en website van het festival.