Muziekvoorstelling Overhoop! via livestream over de hele wereld.

Op 11 december aanstaande vindt het Galaconcert plaats van muziekvoorstelling Overhoop! in De Bron te Assen. Maker en fluitist Elisabeth Hopman kijkt uit naar een voorstelling die hoe dan ook doorgaat, mèt of zonder publiek.

Het is een heel lastige tijd voor ons allen. Horeca, cultuur, de zorg, veel sectoren, zo niet alle, moeten rekening houden met snelle veranderingen en maatregelen die wij allen moeten nemen om corona enigszins onder controle te houden.

Bij de cultuurmakers van C Major is dat niet anders. “Hoewel het buitengewoon vervelend is om niet op te kunnen treden, hebben wij toch moeten besluiten een aantal voorstellingen van Overhoop! uit te stellen tot volgend jaar”, aldus de producent van Overhoop! Martijn Veenstra. Het komende weekend zou Overhoop! spelen in Appingedam, Meppel, en Bellingwolde.

Het is uiteraard de meest logische en veilige keuze om te maken. “Ja, wij mogen optreden en ja, wij mogen door. Maar het is niet wijs om in deze fase mensen bij elkaar te zetten in een concertzaal. Daarbij komt dat het publiek ook even afwacht wat men wel en/of niet mag of kan doen. Het is merkbaar dat iedereen wat voorzichtiger is geworden en in de wachtstand staat, helaas, maar het is even aan de orde van de dag”. 

Voorschot op een Lockdown?

De voorstelling is gemaakt juist om tijdens de coronamaatregelen verzekerd te zijn van het doorgaan van de optredens én een fijne avond te kunnen bieden aan het publiek. Een avondje ontspanning, bezinning, troost en hoop. En niet te vergeten een bijzonder mooie avond met prachtige muziek. In de eerste productiefase van Overhoop! en de planning van de tournee door Drenthe en Groningen zijn er diverse scenario’s de revue gepasseerd. Vragen die voor corona nauwelijks speelden zoals: Hoe lang gaat de voorstelling duren? Hoeveel artiesten kunnen erbij betrokken zijn? Waar gaan we spelen en hoeveel publiek willen bereiken? Gaat het lukken binnen de nieuwe maatregelen? Allemaal vragen waar vooraf goed over nagedacht is. De locaties zijn zorgvuldig gekozen en passen bij de ambitie en de boodschap.

De Wereld Overhoop!

De livestream-optie, of het Thuisticket zoals dat bij Overhoop! wordt genoemd, is een onderdeel wat niet meer weg te denken is in de culturele sector. Bij Overhoop! wordt de livestream gezien als kans om nog meer publiek te bereiken met de voorstelling. Zowel dichtbij, voor mensen die even niet de deur uit kunnen, alsook nieuw publiek dat echt op afstand woont. In Zweden bijvoorbeeld. De eerste internationale kijkers hebben zich al aangemeld. Vanuit heel Europa én daarbuiten is er publiek geïnteresseerd in cultuur met een Nederlands tintje.

Geef cultuur door

Overhoop! is meer dan alleen een muziekvoorstelling. Met Overhoop! wil maker Elisabeth Hopman iedereen laten genieten van muziek, ook zij die niet naar een theater of een voorstelling kunnen komen. Om welke reden dan ook. Hopman bedacht het cadeautje Overhoop! Een pakket om weg te geven aan iemand die je even in het zonnetje wilt zetten, of even een hart onder de riem wilt steken. Op deze manier combineert Overhoop! haar maatschappelijke missie met de mogelijkheden die corona hen geboden heeft, want ondanks alle vreselijke dingen die er gebeuren, biedt ook deze crisis mogelijkheid tot vernieuwing. Kansen en creatieve oplossingen worden ingezet om cultuur te blijven maken en het publiek te inspireren tot hoop.

Overhoop! is live te zien op zaterdag 11 december. ‘s Avonds vindt het Galaconcert plaats welke ook via livestream te zien is. Meer informatie op overhoop.cmajor.nl.